8.8.2009

Aalto-yliopisto, ruusunpunaisten unelmien kehto

...Mutta ruusuissakin on piikkejä, ja piikit jäävät lihaan kun niitä oikein puristelee. Hesari uutisoi tänään (8.8.2009):


(klikkaa kuvaa suuremmaksi)

 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnasta etäällä pysytellyt opiskelija saattaa ihmetellä menoa. Ulosmarsseja? vähemmistödiktatuuria? Mitä oikein tapahtuu.

Asiasta on kirjoitettu muuallakin, joten pidemmittä puheitta maratonlistaus puheenvuoroista:

  • Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan TKY:n hallituksen puheenjohtaja kirjoittaa edustajiston epäonnistuneesta kokouksesta: "Edustajisto ei epäonnistu tehdessään huonoja päätöksiä. Edustajisto epäonnistuu ja on merkityksetön vain silloin, mikäli se ei pysty päättämään." Tähän 21 äänen puolelle (vastaan 24 ääntä) jäänyt Oikean Aallon Atte Harjanne vastaa, että edustajisto epäonnistuu myös tämän näkemyksen mukaan, jos sitä ei enää saada päätösvaltaiseksi ulosmarssien vuoksi. http://blogit.tky.fi/2009/08/06/edustajistossa-totuus/
  • Teekkareilla jatketaan; Katarina Kaste kirjoittaa sivustaseuraajien Huurteiset blogissa: "Kokouksen kipukohdaksi nousi menettelytapojen ääni-asia. <...> Minussa tämä ei herättänyt mitään kummempia tunteita... 2/3 enemmistöllä päätöksiä lähinnä tahkottaisiin pidempään, ei sen kummempaa. " Tämä ehkä on yksi suurimmista näkemyseroista teekkarien ja muiden välillä. Kiltatoimijat näkevät asian vain teknisenä turhana yksityiskohtana hidastamassa päätöksentekoa, kun se on taas kyltereille, poliittisille ja taikkilaisille demokratiakysymys. http://huurteiset.blogspot.com/2009/08/ja-tasta-se-lahtee.html
  • Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan KY:n hallituksen puheenjohtaja myös kirjoitti blogissa kokouksesta: "Eilinen AYY:n edustajiston ensimmäinen kokous eteni teatterin lailla kohti lopputulosta, joka oli ehkä ennustettavissa, mutta jonka lopputulos taisi silti yllättää kaikki osapuolet. Suurin osa äänestyksistä päättyi 24-21, jossa teekkariblokki äänesti kyltereiden, taikkilaisten ja muutaman teekkarihajaäänen vähemmistön nurin." http://ylioppilaskunta.kyweb.org/2009/08/05/tervetuloa-suureen-ylioppilaskuntaan/
  • Niin ikään kauppakorkeakoulun kasvatti, Joonas Turunen bloggaa kokouksen tunnelmista ja on kopioinut kokouksessa mukana olleiden edustajien facebookiin kirjoitettuja tunteidenilmauksia sivullensa. Kokous on herättänyt närkästystä myös Aallon henkilökunnassa ja tavallisissa teekkareissakin. http://joonasturunen.wordpress.com/2009/08/05/ayyn-edustajiston-ensimmainen-kokous/
  • Ajankohtaisia uutisia voi lukea esimerkiksi Punavihreiden omasta uutissivustosta, http://twitter.com/AaltoInEnglish (facebookissa http://www.facebook.com/profile.php?id=100000115146825, lopullinen uutisivusto on parhaillaan työn alla)
  • Kaikkien blogi-tekstien kommentit ovat osa keskustelua ja kannattaa ehdottomasti lukea!

Punavihreät ja taikkilaiset ovat sanoneet marssivansa ulos kokouksesta jos ei aiepäätöstä hyväksytä. Mikäköhän on aiepäätös? Aiepäätös on kolmen ylioppilaskunnan yhteinen julkilausuma ja sitoutuminen sisällyttää sääntöihin kohta joka turvaisi kaikkien alojen edustuksellisuuden Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan AYY:n hallituksessa, katkelma siitä:

"Yhdistyvät kolme ylioppilaskuntaa poikkeava toisistaan jäsenistöltään, jäsenmääriltään ja kulttuuriltaan. Yhdistymisen valmistelussa KY, TOKYO ja TKY haluavat varmistaa, että eri alojen erityistarpeet välittyvät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan tietoisuuteen ja näkyvät sen päätöksenteossa.

<...>

KY:n, TOKYOn ja TKY:n edustajistosta on erittäin tärkeää, että hallitukseen hakee useita opiskelijoita kustakin korkeakoulusta. Aiepäätöksen tarkoituksena ei ole tarjota mandaattipaikkaa ylioppilaskunnan hallitukseen vaan varmistaa että eri alojen erityistarpeet huomioidaan hallituksen toiminnassa." (TKY:n, KY:n ja TOKYOn yhdessä hyväksymä Aiepäätös)

Ennen ulosmarssimista jätettäisiin kuitenkin eriävä mielipide. Eriävän mielipiteen mukana toimitetussa kirjeessä muille edustajiston jäsenille Mike Pohjola toteaa "Itse koen - ja monet muutkin kokevat - että aiepäätöksestä luistaminen vetää pohjan pois koko koulujen väliseltä yhteistyöltä ja siltä yhteistyön hengeltä, jossa edustajistovaalit järjestettiin."

Ote eriävästä mielipiteestä, jota ei toivottavasti koskaan tarvita:

"Näemme että TKY:n edustajiston, KY:n edustajiston ja TOKYOn edustajiston hyväksymä ja yhä voimassa oleva aiepäätös hallituksen jäsenten kolmen korkeakoulun edustuksellisuudesta sitoo Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaa vähintäänkin moraalisesti, sillä edustajistovaalit järjestettiin aiepäätökseen sidotusti ja sen ansiosta. On huomattavaa myös, että suuri osuus AYY:n edustajiston jäsenistä on äänestänyt aiepäätöksen puolesta ja seisoo yhä toisessa toimielimessä kirjauksen takana. Tämä asettaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan alulle synkän kaksinaismoraalisen varjon.
 
Aiepäätöksen mukainen 22§ kirjaus on Aalto-yliopiston idean ja hengen mukainen sekä edistää ylioppilaskunnan toiminnan demokraattisuutta ja yhteistyötä. Vastaavanlaisia kirjauksia esiintyy muuallakin. Kirjausta vastaan esitetyt näkemykset eivät kestä kriittistä tarkastelua (lisää alla), ja puoltavat seikat ovat riittävän vahvoja hyväksymään."
(Esitoimitettu mahdollinen eriävä mielipide 22§ pohjaesityksen puolesta)

Lisää kuulumisia kun lisää asioita tapahtuu!

Jukka Liukkonen
Punavihreät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti